Barskolan.

Vet inte riktigt vad jag ska börja med, men kanske är bäst att börja med några bar skolor.
Tyvärr har jag inte så mycket koll på barskolor här i Sverige. Jag vet att det finns en i Göteborg som tydligen ska vara väldigt bra. Tänkte jag skulle ta och kolla in den nästa gång jag är i Götet.
 www.gbg-bartenderskola.se

Jag gick en utbildning i London som heter Bas school of bartending. Den är normalt på c:a 4 veckor och ganska intensiv. Den grundades 1983 av Bas Basian. Han avled tyvärr för 5 år sedan, men hans underbara fru Stella driver den vidare med hjälp av trevliga medhjälpare. Under utbildningen får du mycket praktisk träning, d.v.s. du får stå och blanda drinkar (inte riktiga om du nu hoppas på det), preparera baren och lära dig lite om hur du bemöter din klient. Som nybörjare är det ett perfekt sätt att komma in i barvärlden. Man lär sig över 150 cocktails och annan intressant info om olika sprit och alkoholfria alternativ. Slutprovet är både praktiskt och teoretiskt. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det var mycket att göra 15 drinkar på <10 minuter, men det går mycket fortare ute i verkligheten. Efter att du klarat av kursen kommer dom att försöka hitta ett jobb som passar dig. Deras nätverk av kontakter är imponerande. Jag fick ett jobb inte ens en vecka efter avslutad kurs. Är du inte nöjd med ditt jobb eller bara känner för att byta så är det bara att ringa upp Stella och hon ordnar en ny intervju på ett annat ställe. Det kan gå flera år efter du har avslutat kursen, men du är alltid välkommen att höra av dig till dom. Jag och en av mina medarbetare från The Ritz var dit en dag och showade, det är trevligt att alltid vara välkommen.
Lite kuriosa om Bas var att han var stor inom barkretsar. Han har jobbat för bl.a. Hugh Heffner och flera andra stora namn. Han medverkade i flera TV-program och utöver barskolan var han en populär festfixare. När jag var där tog han alltid med sig några elever när han anordnade fester så att de kunde se hur det funkar och även skrapa ihop en extra slant. Jag vet inte om så fortfarande är fallet, men det skulle inte förvåna mig om dom frågar en del deltagare att packa ihop sina väskor och följa med. 
Tyvärr så har jag ingen info om hur mycket kursen kostar idag, men den är inte helt gratis. Har du/ni frågor så är det bara att ställa dom till mig eller så skriver ni en rad till Stella.
 www.basschoolofbartending.co.uk

Besök även www.ukbg.co.uk UKBG är United Kingdom Bartenders Guild och de fungerar som ett kontaktnätverk för bartenders i Storbritanien. De har en hel del träning som är värt att kolla in.

Hej alla glada!

Ok. Då har jag satt igång med en blogg som alla andra dödliga. Jag gjorde en liten leksaksblogg när jag bodde i London för ett tag sedan, meningen med den bloggen var för mig som en liten minneslapp av alla barer jag har besökt och som jag rekommenderar när jag har varit ute och rest. Nu är det på allvar. I Jonaskalas kommer jag inte ingående beskriva och dividera i mitt privatliv, utan jag kommer att mest prata om barer, drinkar och lite annat smått och gott. Glömde nästan säga att jag har jobbat som bartender i London och Madrid i nästan 7 år på några riktigt grymma ställen.
Återkommer snarast med mina första allvarliga men vänligt menade ord.image2

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0