Tandvärk

Tandvärken jag drog på mig i Norge gick på en ordentlig offensiv igår. Jag har sovit kanske 30 minuter inatt. För första gången på väldigt länge ville jag gråta av smärta. Försökte lyssna på Slipknot i sängen för att koppla bort det, men icke. Som tur är så har jag en vän som jobbar på ett av apoteken här i stan och hon gav mig en massa tips idag så jag storhandlade. Nu är jag fullproppad med smärtstillande och hemmaapplicerad rotfyllning tills jag kan gå till tandläkaren. Skulle prata med min kompanichef idag angående försäkringen som täckte mig på övningen när det hände, men han var någon annanstans planerandes nästa internationella övning jag ska på nu i april/maj. Jäkla militärer!

Vidare så anländer aldrig en olycka ensam. Väl hemma från Norge så fick jag ett brev från Bostaden (de jag hyr lägenheten av) som förtäljde att jag, imorgon (27/3 -09), får besök av kvartersvärden som ska besikta lägenheten därför att jag tydligen hade sagt upp den. Vad i h-vete, var det första jag tänkte, ska jag och Roomie hamna på gatan?!  Som tur var så handlar det om dålig kommunikation från deras sida. Mitt kontrakt går ut den sista mars och det är helt ok. Vad de hade missat är att det är skrivet igen på mig från den första april. Därför måste jag ringa kvartersvärden imorgon bitti för att hindra honom att göra det han nu ska göra. Tack Bostaden för det. Jag och Roomie gick runt idag med en, minst sagt, otrevlig känsla i magarna innan jag fick tag på någon från Bostaden. På tal om det så ser det ut som att jag kommer att plugga "Ledarskap och ledarskapsutveckling" på universitetet nu senare i vår. En överraskning för vissa som känner mig antar jag. Väldigt intressant kurs med tanke på vad jag gör inom det militära. Jag vill inte skryta, men det går sjukt bra. Just nu vill jag bara bli antagen på en utlandstjänst. Jag bryr mig inte om var jag hamnar, jag vill bara iväg. Jag kommer att söka tills jag kommer iväg och så är det bara.
Jag och min underbara värld!

Norway pics!

Fick lite fler bilder på mig i Norge. Brottarbilden är mitt eget fel. Jag hoppade på en av mina soldater för att han verkade komig utan att veta att han tränar jiu-jitsu. Sen kom en annan och hjälpte till att få ner mig på backen. Inte bra.

Smack my neighbour up!

Sådär ja! Nu har jag fått en god natts sömn och är laddad inför en ny vecka på jobbet.
Norge har varit den röda tråden den senaste veckan. Årets stora NATO-övning Cold Response 09 gick av stapeln i norra Norge. 10000 soldater från 13 länder deltog och en av dom var petit moí. Vi höll till allra längst upp i Norge i fjällen och vid havet. Resan dit tog c:a 17 timmar och var faktiskt riktigt trevlig. Umeå och Skellefteå insatssoldater åkte i samma buss så det fanns gott om tid att lära känna varandra.
Väl i Norge så samlades vi i en gymnastiksal där vi skulle tillbringa första natten innan vi skulle ut på slagfälten.
Jag gick som stfC (ställföreträdandde chef) för en kombinerad hund och prickskyttegrupp. Mitt ansvar låg mest på prickskyttarna och i viss mån också på hunden.
Jag kan inte gå igenom övningen dag för dag, men i helhet så var det kallt väder, lite sömn (extremt lite för mig som stfC) och en dag var det regnblandat tungt snöfall. Inte roligt då vi var dyngsura från topp till tå och en vind som inte var nådig. Våra uppgifter var i huvudsak att gå in och säkra ett område som t.ex. de utländska pansartrupperna hade tagit. Väl där skulle vi upprätta checkpoints, kontakt med civilbefolkningen och även söka upp och omhänderta misstänkta terrorister. Vår grupps uppgifter handlade mycket om spaning och patrullering. Jag och prickskyttarna spanade över vissa områden och rapporterade in vad som hände och ohände. Patrullering med hund är en annan del som jag har börjat uppskatta mer och mer. vi patrullerade högt uppe i fjällen ena sekunden för att sen patrullera gator och torg. Hunden skulle även genomsöka bilar. En dag tog jag ut våran fantastiska hundförare, Katarina, och hennes hund Ero på en patrullslinga runt våran bas för att undersöka att ingen fiende hade infiltrerat den. Efter första varvet föreslog hon att vi tar ett varv till, men att då jag skulle vara hundförare. En så gott som helt ny upplevelse som gjorde att jag fick en helt ny inblick i livet som hundförare. Resultatet blev att jag nu ska ha hand om en hundövning senare i år tillsammans med Katarina. Kommer att bli jättebra.
Dag två började även fyllningen i en av mina tänder brista. Så jag har gått runt i Norge med en sjuhelvetes tandvärk. Jag måste till tandläkaren snarast nu när jag är hemma, men jag måste bara ordna med försäkringspapperen från armén. Soldaterna och även min plutonchef märkte genast då smärtan var som värst då jag var på ett riktigt dåligt humör. 95% av tiden var jag mitt vanliga jag, men har jag ont så har jag inget tålamod och tyvärr så fick min grupp lida ibland.
Hur som helst så var övningen riktigt bra. Det blev mycket stillastående ibland, huttrande och en och annan soldat som komade ihop, men det hör soldatlivet till så det är bara att gilla läget och hålla allas humör uppe. Vi ska nog dit nästa år också du våran grupp fick mest och bäst beröm från cheferna och övningsledningen tack vare vår disciplin och goda humör. Nu när jag har kommit hem så är det med en viss tomhet inombords. Vi sa alla innan vi stack hem till våra egna hem sent igår att vi gärna hade stannat kvar ett par veckor till. All ära och respekt till 1.grp, 3.plut, Charlie Sierra! Good bye Norway and We´ll see you next year!

Patrull med prickskyttar och hund utgår.Patrullering med snöskor.Jag på spaningsuppdrag nånstans vid en fjällsjö.Min grupp uppställda för tvagning.Katarina, Ero och jag äter en sen frukost efter att vi har patrullerat.Trött Ero vaktar våra vapen.Bullens pilsnerkorv. Tyvärr så fick vi rycka ut på ett larm så de åts iskalla.Jag och Ero tar igen oss strax innan hemresa.Äntligen fick jag prickskyttarna att flumma till det lite.Katarina och Ero framför nåt fjäll.

Nu är jag tillbaka!

Lagomt småtom anländer jag tillbaka till Umeå och den gråa vardagen efter en hård vecka i Norraste Norge. Jag skall återkomma strax med bilder och text angående denna ytterst givande vecka.

På västfronten mycket nytt!

Jag hade ett samtal med chefen igår. Jag gillar inte att ha samtal med chefer. Dock var detta mycket positivt. Jag har fått lite utökat ansvar och ska iväg på utbildningar. Tydligen så är jag riktigt poppis på jobbet så nu springer jag runt på små rosa moln.

Annars var jag på fest igår hos en kompis som fyllde år. Riktigt trevligt då människorna var mycket sympatiska och sociala. Dock gick jag hem när de skulle ut och ruska sina små lurviga då jag inte sovit mycket de senaste tre dygnen. Väl hemma pratade jag med roomie innan han gick och lade sig. I morse vaknade jag på soffan då jag tydligen hade somnat mitt under en NHL-match. Jag vet att jag var trött, men jag har aldrig somnat så plötsligt.

Jag och Nicklas ska förresten dela på en flaska Stolichnaya Elite när han har fest nästa gång. Jäkligt übersuverän vodka. Len och helt enkelt underbar.

Nä, nu ska jag ut på dejt. Heppåre!

Rammstein - Te quiero puta! Härligt skön låt. Dock lite barnförbjuden och videon är inte så synkad.


Status?

I skrivande stund har jag inte sovit på över ett dygn. Många olika tankar som cirklar runt i mitt lilla huvud om olika saker. Mest Norge där det blir mer och mer för varje dag. Nya direktiv anländer hela tiden som skall kontrolleras, bearbetas och vidareförmedlas. Saker och ting blir inte bättre av att just nu sitter mina kära päron ombord ett flygplan någonstans över södra Asien på väg till Singapore för två veckor av vänner, sol, bad och utsökta cocktails. Man är inte lite avundsjuk. Dock har jag som en liten tröst införskaffat mig två stycken Franziskaner veteöl. Det finns inget godare. Jag skall gå igenom mina mail, avnjuta dessa två gudomliga munkbrygder och sen sova minst tolv timmar innan jag måste till jobbet igen.

Chillout!

Ett gäng belgiska tjejer. Deras röster och några covers. Vad får du då? Jo, du får otroligt übersköna låtar. Bara som ett litet smakprov:


En upp och nedvänd värld!

Läste nyss att SEB:s nio högsta chefer får ett lönelyft på 7,5 miljoner kronor. De avsade sig de bonusar det har skrivits om senaste veckan men inte utan kompensation enligt medier. Det betyder ett lönelyft på c:a 10 - 25%. Jag är normalt inte den som vill lägga sig i någons privatekonomi, men ibland kan inte ens jag låte bli att reagera. Speciellt när aktieägarna få punga ut 15 miljarder (!) kronor för att rädda banken. Helt plötsligt känns det inte rättvist. Jovisst ska en bra chef kompenseras, men med måtta. Just därför är jag emot att donera pengar till 99,99% av alla världens välgörande ändamål. Rädda barnens chef här i Sverige har en årslön på över 1 miljon kronor. Varför? Han får ändå allt annat gratis. Dessa pengar kan tjäna till ett bättre syfte. Däremot så anser jag att Läkare utan gränsers sverigechef tjänar en rimlig summa (c:a 300.000 per år).

Nog snack om tråkig ekonmi och låtom oss bege oss upp i skyarna med allas våran vän, Ryanair. De har nu backat ur förslaget att ta betalt för toalettbesök under flygturen. Inte för att jag stenhårt diggar flygplanstoaletter, men för en del så kan det vara tufft. Ryanairs VD, Michael O´leary, hade ett roligt citat när han hade ett möte med The Irish Times angående detta: "Boeing kan landa på månen och tillverka smartbomber, men i h-vete att de kan tillverka en mojäng som tar emot mynt"! Jag skrattar så jag får ont! Sedan säger han, just innan mötet är avslutat, att det hela bara var ett PR-jippo. Bra försök, Mr O´leary, mycket bra försök!

Annars är väl allt som vanligt. NATO-övningen börjar närma sig och det är mycket att ta tag i. Inte alltid lätt att vara så bäst som jag. Skämt och sido så kommer det att bli bra.

Najst!

Jag fick överskickat lite bilder av en god vän igår. Bara militärbilder, men nostalgiskt att se. Ett litet urplock:

Jo,jag vet att jag ser lite tjock ut! Kameran och uniformen lägger till 10-15 kilo!


Nere i Sundsvall som befäl för vanliga hemvärnet under strid i bebyggelse. Det gula som lyser är en liten lampa som visar vem jag är. Den är dock borttagen så att inte prickskyttar ska identifera mig. Sjukt taggad precis innan vi genomsöker och säkrar en korridor.

Så här är det!

Nu är jag grymt trött efter en natt med mycket lite sömn och en lång arbetsdag. Jag kan inte riktigt inse varför det är ren fakta i mitt liv att när jag går och lägger mig tidigt så vaknar jag alltid runt 4-5 snåret på morgonen. Det är så jäkla irriterande! Dock får jag se det från den ljusa sidan att jag får saker och ting gjorda.........eller inte då i praktiken mitt själsliga jag absolut inte börjar fungera förrän på eftermiddagen. Jonas är närvarande men ändå inte. Lite småhäftigt ändå när man väl tänker på det.

Annars finns det inte mycket att orera om. Blev bjuden på födelsedagsfika hos en kompis, men orkade inte gå. Jag skulle nog ändå bara sitta i ett hörn och småslummra antar jag. Och det är inte den Jonas vi alla känner. Jag har lovat att vi ska ta en fika en annan dag. Sen träffade jag några studenter från designskolan här i Umeå på jobbet idag som absolut tyckte att jag skall infinna mig på deras fest nästa gång. Kanske skulle vara nåt. Jag ska klä upp mig i en manchesterkavaj, kravatt och fransk konstnärsbasker så jag riktigt kan smälta in. En pipa i mungipan är nog också ett starkt plus. Sen ska jag bara gå runt med en cognac, kolla in deras skapelser och spontant utbrista "Ah" och "Oh" lite då och då och diskutera Gaudis arkitektur. Låter det som en plan? Absolut!

Att handla och äta rätt!

Det här med att äta rätt är inte världens enklaste sak. Min roomie vill börja äta rätt och träna med mig så han kan komma i form. Så dagen till ära var vi ner till ICA Maxi och storhandlade. Jag har sagt att det inte blir något mer halv- och helfabrikat. Från och med nu så är det 100% hemlagat som gäller. Kosten utgör en stor del av att komma i form. Egentligen anser jag att man kan äta vad som helst så länge man tränar ordentligt, men det skadar inte att äta bra.
Väl på ICA så spatserade vi till frukt och gröntavdelningen. Där gick allt bra. Det finns inte så mycket som kan gå fel i den avdelningen. Vi handlade mången och mycket grönt och gott. Däremot var det alla andra avdelningarna som fallerade. Jag fick ryta till lite då och då för att inget hemskt skulle ramla ner i shoppingvagnen. Tyvärr så lyckades han, i ett av mig ofokuserat ögonblick, rycka åt sig ett multipack med konstiga frukostflingor (honeyloops, cocopops, frosties m.m.). Jag kunde inte sluta skratta och lät han få köpa det. Jag är trots allt inte hans pappa. Trots denna lilla incident så var shoppingen väldigt lyckad. Mycket pengar har gått åt, men det är det värt. Så nu i veckan blir det många spännande middagar. Inbakad seafoodpasta (om jag lyckas med det. Min kära mors pasta är inte att leka med), sommrig grönsaksgryta piffad med lite chorizo, hemmagjord potatismos med renskav, lax med fetaost, soltorkade tomater och pressad potatis plus mycket, mycket mer.
En annan intressant(?!) anekdot från dagens ICA besök var att roomie skulle läxa upp mig för att jag köpte en ekologisk lingondrick. Han läste innehållsförteckningen och började orera högt och tydligt att det minsann är 28% socker i saften. Tji fick han dock när det helt otippat innehåller en hel del socker i frukostflingorna också. Jag dricker inte ofta saft, men ibland är det gott med ett glas när man latar sig i TV-soffan. Istället blir det en hel del citron- eller gurkvatten.
Gött sa grisen!

Imorgon är jag ledig, men lär väl göra som alla andra på jobbet när dom är lediga och springa ner dit en stund. Vi brukar jokulera om att vi inte har något liv utanför jobbet och den bistra sanningen är nog att det har vi inte. Förvisso har vi vinprovning på kvällen, men det är ingen ursäkt. Tyvärr är det den sista provningen för tillfället då vi har betat av alla druvsorter. Kanske dags att testa något annat t.ex. whisky. Det finns så mycket men så lite tid.

Nä nu ska jag ge mig på en grapefrukt och dissikera den för att den så småningom skall inmundigas med gott mod.

Veckan i überhet.

Intressant vecka må jag påstå. Födelsedagsfest i onsdags (!) som var rolig. Vidare så har jobbet tagit upp mycket av min tid. Eller jag kan nog säga all min tid. Nu är äntligen lönehelgen över. Lördagen var relativt lugn, dock var fredagen ett mindre fältslag. Otroligt mycket människor och en del omänniskor. Jag tror aldrig jag har nekat så många människor att få handla av oss. En individ nekade jag två gånger per dag i tre dagar på raken. Han var inte alltför överlycklig och jag fick höra en hel del. Det slutade med att jag har portat honom.

Vad annars har hänt? Jo, angående NATO - övningen i Norge snart så har vi inte fått alltför mycket information. Sådant är mycket frustrerande minst sagt. Men, nu i veckan, fick jag hem en viss tidning med avsändare från försvarsmakten och gissa vad jag kan läsa om?! Jo, nämligen CR09 (Cold Response -09) i Norge och vad våra uppgifter är. Hur i h-vete får dom den infon före oss som ska åka? Tyvärr är det inte första gången som det händer. Den informativa kedjan inom försvaret är inte något jag rekommenderar. Hur som haver så kommer det att bli en bra övning. Dags att visa omvärlden vilka som är eliten inom vinterkrigföring.

Som en sista kommentar hittade jag en gammal goding på youtube som jag har saknat. Helt klart är det ett av de mest skrämmande filmklippen. Jag kan inte sluta imponeras!


RSS 2.0